Dulceata de struguri



Ingrediente
1 kg struguri albi cu bobul mare
1 kg zahar,
1 baton de vanilie,
1/2 lamaie,

Mod de preparare
Strugurii se curata de coaja si samburi, daca exista. Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop boabele de struguri, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn.

Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma. Dulceata se lasa sa se raceasca apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.

Compot de pere



Ingrediente:
1 kg pere,
300 g zahar,
1 baton vanilie,
500 ml apa,

Mod de preparare:
Apa, zaharul, vanilia, se pun la fiert si se face un sirop. Perele se curata de coaja, se desfac felii, se scot casutele cu samburii si se fierb in sirop, la foc domol, pana se inmoaie. Se poate servi imediat sau se poate pastra pentru iarna. In acest caz se toarna clocotit in borcane, se acopera cu celofan, se acopera cu o patura sau perne, pentru a se raci cat mai incet. Dupa 24-48 ore, cand s-au racit bine, se scot si se pun la pastrat.

Dulceata de lamaie



Ingrediente
1 kg lamai galbene,
1 kg zahar,

Mod de preparare
Lamaile se spala, taie in doua se scurge un pic din zeama, se scot samburii, se taie in felii subtiri. Se pun intr-un vas, se acopera cu apa si se lasa la macerat 48 de ore, schimband apa o data la fiecare 5 ore. Dupa cele 48 de ore, se scurg se pun intr-un vas cu zaharul si se pune la fiert, cateva ore, pana se formeaza un sos dens. Se pune calda in borcane curate, se inchid ermetic.

Marmelada de mere, pere, prune si piersici


Ingrediente

1,5 kg de fructe, 6-700 gr zahar



Mod de Preparare

Se curata de coaja si de simuri merele si perele. Se curata de pileita prunele si piersicile. Se amesteca cu zaharul, se lasa putin sa-si lase zeama, apoi se fierb impreuna si se leaga cit trebuie.

Marmelada de struguri


Ingrediente

o farfurie adinca plina cu struguri din soiul "Capsunica" sau "Ananas", 1 kg zahar, 1/2 lamiie, 1 pahar apa



Mod de Preparare

Se aleg boabele bune si se spala. Zaharul cu apa se pun la pe foc iute pina se leaga foarte bine. Se adauga boabele de struguri si se fierb la foc potrivit aproximativ 1/2 de ora. Se trece totul printr-o sita (pentru a separa cojile si samburii). Siropul rezultat se fierbe la foc iute, spumind mereu, iar cind este aproape legat se adauga 2-3 felii de lamiie si citeva picaturi de zeama. Se incearca daca este suficient legat, picurind citiva stropi de sirop pe o farfurioara care se da imediat la rece. Cind stropii nu mai curg, marmelada este suficient de legata. Se obtine o marmelada foarte fina, de culoare rubinie si foarte parfumata.

Dulceata de mure


Ingrediente

1 kg zahar, 1 kg mure sau o farfurie adinca plina cu virf, 1 baton vanilie, 3 linguri zeama de lamie, 3 pahare apa



Mod de Preparare

Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert, la primele clocote, se adauga o lingura de zeama de lamiie si cind este bine legat, se pun si murele. Se continua fierberea, se pune restul de lamiie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita. Se incearca, si cind siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Rece, se toarna in borcane. Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punind fructele o data cu zaharul.

Dulceata de gutui


Ingrediente

O farfurie adanca, plina cu gutui rase, 1 kilogram de zahar, 3 pahare apa, zeama de la o jumatate de lamaie, vanilie



Mod de Preparare

Se curata gutuile de coaja si se rad pe razatoarea cu gauri mari, astfel incat sa se obtina o farfurie adanca plina de gutui rase. Se pun intr-un tifon si se fierb cu totul, pana incep sa se moaie. Se scurg, in timp ce fierbe zaharul. Gutuile rase nu se tin nefierte la aer, deoarece se innegresc. Se pun sa fiarba in cratita de dulceata zaharul cu trei pahare de apa. Se ia spuma si cand este aproape legat, se pun gutuile, adaugandu-se vanilie si dupa ce a mai fiert, zeama de la o jumatate de lamaie. Se lasa sa fiarba pana se leaga cat trebuie .

COZONAC CU MAC

Umplutura: 200 g mac, 200 g zahăr, 3/4 l lapte, 2 linguri pesmet, 100 g unt, vanilie sau vanilină.

Se spală macul cu apă rece, se pune apoi într-o cratiţă şi se toarnă peste el apă clocotită. Se ţine astfel câteva ceasuri. Se scurge de apă şi se pisează bine, de preferinţă într-o piuliţă de piatră, punând câte puţin mac odată. Se fierbe apoi cu lapte, pesmet, zahăr şi vanilie, amestecând mereu, până se face o pastă destul de groasă. Se adaugă untul. Se lasă să se răcească. Se amestecă, după dorinţă, cu stafide sau cu coajă rasă de lămâie.

COZONAC CU CIOCOLATĂ

Ingrediente

400 g aluat de cozonac. Umplutura: 6 ouă, 150 g zahăr, vanilie sau vanilină, 50 g cacao, 3 linguri lapte.


Se aşază aluatul în tavă, la fel ca la cozonacul cu smântână. Umplutura se face în felul următor: se freacă bine gălbenuşurile cu zahărul pisat cu o bucăţică de vanilie sau cu vanilină, până se face ca o cremă. Se adaugă 50 g de cacao muiată cu două linguri de lapte. Se amestecă totul bine şi la urmă se pun cele 6 albuşuri bătute spumă. Se toarnă umplutura peste aluatul din tavă, se presară deasupra migdale curăţite şi tăiate în lung, se coace circa 3/4 de oră.

Alba ca Zapada


Ingrediente
Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.

Foi
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina
Crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie
Etapa finala
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare

Foile

Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.

Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.

Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.

Crema

Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.

Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).

Etapa finala

Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.

Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.

Sugestii
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Delicatese Dulci © 2008 Por *Templates para Você*